Video marketing-ul este un instrument excelent care ne ajută atunci când avem nevoie să ne promovăm afacerea în online. El are abilitatea de a convinge publicul să facă primul pas în așa numitul „costumer journey”. Într-o lume digitală extrem de zgomotoasă și ușor de distras unde business-urile au nevoie să găsească și să acapareze publicul potrivit.
Îți prezentăm în acest articol 5 metode simple prin care video marketing-ul ne ajută să ne promovam afacerea în online și nu numai.
De ce video?
Lumea digitală este plină de conținut. De la articole de blog și postări pe social media la webinarii, podcast-uri și știri, conținutul online este de nenumărate feluri.
Fiecare tip de conținut vine cu puncte tari, dar și cu slăbiciuni, dar datele ne arată de fiecare dată că video este unul dintre cele mai bune.
Iată de ce:
- Este memorabil – Studiile arată că publicul este cu 95% mai dispus să răspundă la Call-to-Action, comparativ cu text.
- Atrage atenția și inspiră – Planificând fiecare aspect al produsului video, de la imagine la mesaj și poveste, poți genera emoție intr-un mod în care este foarte dificil de obținut prin alte tipuri de conținut.
- Construiește brand-uri – Poți livra povești și experiențe memorabile care conturează business-ul, valorile și calitățile lui.
- Publicul îl iubește – Între text și video, 72% din utilizatorii de internet preferă video pentru a afla cum funcționează un produs sau serviciu.
- Noi canale de promovare – Conform Google, 65% din ultilizatorii de internet folosesc YouTube pentru a își rezolva anumite probleme. Iar 86% dintre utilizatori folosesc YouTube pentru a învăța lucruri noi.
- Depășește „banner blindness” – „Banner blindness” este fenomenul prin care utilizatorii de internet au devenit condiționați subconștient să ignore bannerele publicitare. Iar 47% dintre utilizatori folosesc un ad-blocker. Video este mai puțin vulerabil la ad-blockere, astfel devenind o opțiune mai eficientă de promovare și comunicare.
Cum să folosim video în online pentru a ne promova afacerea?
1. Video Ads
Video poate fi folosit oriunde în online, însă ad-urile sunt cele mai bune prietene cu platformele de social media.
Iar spre deosebire de video content, video ads nu sunt limitate la publicul existent. Ad-urile video ar trebui să vorbească direct cu publicul țintă și trebuie să fie scurte și la obiect. Asta pentru ca ai doar câteva secunde la dispoziție pentru a transmite mesajul cât mai clar, creativ și eficient.
Am scris creativ cu bold pentru că pe cât de important este să transmiți mesajul în câteva secunde, pe atât de important este să trezești imaginația publicului.
Să îi spui o poveste și să vrea să afle mai mult.
Un foarte bun exemplu este această campanie de la Burger King, care se adresează direct privitorului atunci când așteaptă să se termine cele 5 secunde de Ad ca să înceapă clipul pe care vrea să-l urmărească. Clar, creativ, eficient:
2. Teaser video
Atunci când urmează să lansezi un produs sau serviciu nou, un teaser poate fi excelent pentru a naște, în mintea publicului, dorința de a afla mai mult.
Când îi arâți creierului o mică parte dintr-o imagine, el va simți nevoia să umple golurile. Să completeze imaginea și să afle mai mult.

Sony au folosit această strategie înainte să lanseze PlayStation 4:
Astfel, creezi awareness și îl faci pe privitor să se întoarcă, fie că e pe platforma pe care ai lansat teaserul, fie că e pe site. Este un tool foarte bun pentru a îndemna la Call-to-Action.
3. Viral video/shareable video
Conceptul de viral este clar pentru toată lumea. Conținut care este atât de „bun” (nu există o rețetă fixă) încât trebuie să îl dai mai departe.
Statisticile arată că 48% dintre utilizatori sunt mai dispuși să share-uiască conținut video înaintea oricărui alt tip de conținut.
Însă ce poate deveni viral este mult prea vag în lumea în care trăim. Când cineva susține că poate face un viral video este un semn că trebuie să stai departe. Este demonstrat că un video care ajunge viral variază și este de atât de multe forme, culori, lungimi și niveluri de „gălăgie” încât este imposibil să găsești o rețetă.
Însă putem aduce în discuție ideea de „shareable”. Shareable este ceva mai măsurabil și mai ușor de preparat.
Un video care are scopul de a fi share-uit poate fi extrem de amuzant, extrem de emoționant, poate fi informativ, legat de o problemă socială actuală ș.a.m.d. Nu trebuie neapărat să ajungă la miliarde de utilizatori, dar trebuie să aibă forma și conținutul care îl împing la publicul potrivit.
Cu puțină creativitate, umor și empatie putem crea conținut bun de împărtășit.
Un shareable video este excelent pentru a comunica, de exemplu, anumite valori ale business-ului sau pentru a ne implica business-ul în probleme sociale în care credem și multe altele.
Un exemplu foarte bun este cel de la Metro Trains din Melbourne, Australia, care au folosit un astfel de video pentru campania de conștientizare a măsurilor de siguranță în stațiile de metrou:
4. Explainer video
Foarte simplu de explicat: explainer video fix asta face – explică.
Un exemplu bun este atunci când lansezi un produs sau serviciu nou și ai nevoie ca publicul să înțeleagă despre ce e vorba. Cum funcționează și cum le poate face viața mai bună.
Un studiu Wyzwol arată că:
- 96% dintre utilizatori s-au uitat la un explainer video pentru a afla mai multe despre un produs sau serviciu.
- 84% au fost convinși să cumpere un produs sau serviciu după ce au văzut un video.
- 74% au fost convinși să cumpere sau să descarce un software sau o aplicație după ce au văzut un video.
5. Video content
Ultimul, dar nu cel din urmă este video content sau conținutul video.
Știu ca am tot folosit termenul de conținut video când am făcut referire la celelalte tipuri de video, dar l-am folosit în contextul conținutului general al online-ului.
Video content este o bucată din această bibliotecă de produse video care ne pot ajuta să ne promovăm afacerea eficient. Și spre deosebire de celelalte care încearcă să vândă direct, sau să transmită valorile și tonul bunsiness-ului, acesta din urmă este utilizat pentru a informa, educa și distra publicul.
Video content este, de obicei asociat cu vloggeri/ creatori de conținut pe Youtube. De obicei persoane fizice care își prezintă viața de zi cu zi, sau hobby-uri și pasiuni. Drept urmare multe business-uri consideră ca nu au nevoie de video content.
Însă nu își dau seama cât de puternic este acest mediu și acest mod de comunicare. Le putem oferi clienților noștri o altă perspectivă asupra business-ului și video content-ul ne ajută să ne promovăm afacera online într-un mod mult mai personal.
Poți să comunici cu ei, să îi informezi și să îi educi, să le oferi conținut interesant și valoros pentru a-i fideliza.
- 86% dintre utilizatori spun că își doresc să vadă mai mult conținut video din partea brandurilor.
- Dintre aceștia 36% spun ca vor să vadă mai mult conținut educativ/explicativ.
- Iar 14% vor să vadă mai multe demo-uri de produse.
Spune-ți povestea
Am enumerat mai sus doar câteva moduri prin care putem folosi video pentru a ne promova afacerea în online.
Ele sunt de mult mai multe feluri, dar ideea este să înțelegem multiplele moduri prin care video marketing-ul ne ajută să ne promovăm afacerea în online.
Dacă te-ai hotărât că video marketing-ul este pentru tine, noi, la Binôme Film, te putem ajuta să-ți spui povestea vizual.
Știm că fiecare fiecare proiect este diferit, de aceea alegem să lucrăm cu freelanceri. Asta ne oferă oportunitatea să creăm echipe de profesioniști croite pe nevoile și stilul fiecărui proiect video în parte.
Practic, fiecare nou proiect are parte de o echipă dedicată, doar a lui.
Dacă vrei să începi, sau ai deja în lucru un proiect video, hai să ne cunoaștem și să îți oferim o sesiune de consultanță gratuită.
Poți vedea portofoliul nostru aici.